Sałatka z buraków, fety i orzechów

Tarte buraki z kawałkami orzechów, sera feta, cebulą i sosem vinegrette. Smaczna, lekka i zdrowa sałatka np. na lekką kolację.

Składniki na ok. 800 ml:

  • 500 g buraków
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki chrzanu (ze słoika)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości bez obierania. (Polecam wersję w piekarniku. Przepis znajduje się tutaj: "Pieczone buraki").
  2. Buraki obrać, najlepiej jeszcze lekko ciepłe. (Wtedy obierają się najłatwiej. Polecam założyć jednorazowe rękawiczki, aby nie zabarwić dłoni).
  3. Chłodne zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. (Można zetrzeć również na drobno lub pokroić nożem na małe kawałki, jak wolicie).
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli.
  5. Cebulę dodać do buraków. Dodać chrzan i wymieszać.
  6. W filiżance wymieszać 1 łyżkę oliwy z octem i miodem. Wlać do buraków. Dodać posiekane orzechy włoskie, pokruszony (lub pokrojony) ser feta. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (Uważać z solą, bo feta już jest słona).
  7. Schłodzić przed podaniem.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 800 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z buraków, fety i orzechów