Paszteciki krucho- drożdżowe z kapustą i grzybami

Pyszne paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami przygotowane z ciasta krucho- drożdżowego, które nadaje się nie tylko na paszteciki, ale także na słodko np. do rogalików: "Rogaliki krucho- drożdżowe" lub strucli: "Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami". Paszteciki są chrupiące z zewnątrz, a zarazem miękkie w środku. Ciasto fajnie zwiększa objętość i jest delikatne.

Składniki na ok. 40 sztuk:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Do posypania (opcjonalnie):

  • sezam (biały i/ lub czarny)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: Wieczór przed przygotowaniem pasztecików opłukać grzyby. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
  2. Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko, zachowując wywar grzybowy. Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
  3. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym i szklanką wody (do przykrycia) i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  6. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na małe kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

1

  1. Ciasto wyciągnąć z lodówki i chwilę zagnieść, aż się trochę ociepli i będzie jednolite. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na duży prostokąt ok. 47x 36 cm.
  2. Pociąć ostrym nożem na 4 paski, wzdłuż dłuższego boku.
  3. Farsz rozłożyć łyżeczką na środku każdego paska.

2

  1. Zwinąć w rulon, delikatnie dociskając końce. Rulony ułożyć złączeniem do dołu. Każdy rulon pokroić na kawałki o długości ok. 4- 5 cm. Paszteciki układać w odstępach na dwóch blachach wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

3

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
  2. Jajko rozkłócić w miseczce. (Jeśli złączenia się rozklejają można posmarować je jajkiem i skleić, ale jeśli złączenie jest na środku i do dołu nie jest to konieczne). Przy pomocy pędzelka posmarować paszteciki na pierwszej blasze jajkiem i od razu posypać sezamem.
  3. Pierwszą blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35- 40 minut, do zarumienienia. (Po upieczeniu najlepiej przeciąć jednego i sprawdzić, czy jest upieczony w środku. Jeśli nie, dopiec jeszcze z 5 minut).
  4. W ten sam sposób upiec drugą porcję pasztecików.
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Paszteciki krucho- drożdżowe z kapustą i grzybami Paszteciki krucho- drożdżowe z kapustą i grzybami Paszteciki krucho- drożdżowe z kapustą i grzybami