Lemoniada malinowa
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający napój. W sezonie malinowym proponuję dodać do zimnej wody mineralnej świeże maliny, cytrynę i miętę, a całość osłodzić syropem malinowym lub syropem z kwiatów czarnego bzu. W ten oto sposób otrzymamy pyszną, ładnie wyglądającą lemoniadę malinową
Składniki:
- 1,5 litra schłodzonej wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
- ok. 250- 300g malin
- 1 cytryna
- garść listków mięty
- parę łyżek syropu malinowego (do smaku)
- parę kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Cytrynę umyć, osuszyć i obrać cienko skórkę. Wycisnąć sok z cytryny. Sok i skórki przełożyć do dużego dzbanka (o ok. 2 litrów pojemności).
- Dodać maliny i listki mięty. Zalać schłodzoną wodą mineralną i posłodzić syropem.
- Przed podaniem dodać parę kostek lodu.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 6 szklanek |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.