Makaron z bobem
Makaron z bobem, pomidorem i serem feta. Lekki, letni obiad jednogarnkowy, a zarazem sycący.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 100 g makaronu wstążki (tagliatelle)
- 200 g bobu łuskanego
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g twardego sera feta
- zielona cebulka
- sól, pieprz
- chili w płatkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tę ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- W międzyczasie obrać ząbek czosnku i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę pokroić drobno.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i lekko go podsmażyć. Dodać bób, wymieszać. Dodać odcedzony makaron, pomidora i zieloną cebulkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Z góry posypać pokruszoną fetą.
- Rozłożyć na talerzach i podawać.
Całkowity czas przygotowania: |
|
|
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.