Biała kiełbasa z kiszoną kapustą
Biała, surowa kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i pieczarkami. Kiełbasa pokryta jest miodowo- musztardową marynatą z dużą ilością majeranku. Sycące, niebanalne, a przede wszystkim bardzo smaczne danie, można podawać na kolację z dodatkiem świeżego pieczywa, na obiad z ziemniakami i oczywiście na Wielkanoc.
Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas, w zależności od zapotrzebowania ;).
Składniki na ok. 5 porcji:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy
- 500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 125ml jasnego piwa (ewentualnie bulionu)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a cebula stanie się szklista. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kiszoną kapustę i smażyć 3- 4 minuty. Następnie podlać bulionem, dodać liście laurowe i dusić na małej mocy palnika, pod przykryciem, ok. 20 minut. Liście laurowe wyrzucić.
- Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem np. używając pędzelka silikonowego. Wyłożyć kapustę z pieczarkami.
- Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na kapuście.
- Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka posmarować kiełbasy marynatą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W trakcie pieczenia, po ok. 30 minutach, polać kapustę piwem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 5 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.